23 Haziran 2010 Çarşamba

Dizileer Dizileeer, Az Şerefsiz Değilsiniz Hani !

Şu zamanda en sevmediğim şeylerden biri Komplo Teorisi üretmektir, üretenlerin tartışmaları daha da bir iğrenç. Biz tabi severiz hem üretmeyi hem de k.çımızdan uydurduklarımız üzerine bir dünya inşa etmeyi ! O yüzden öncelikle diyeceğim bunlar komplo teorisi değildir, elbet özellikle ve birileri tarafından yapılıyor olabileceği gibi bir takım kendini, benliğini, değerlerini unutmuş dalaylamalar tarafından yapılıyor olabilir. Konuya gelelim.

Bu dizi furyasının bir takım faydaları elbette var olmakla birlikte maalesef zararları faydalarını solda sıfır bırakıyor artık. Kısaca bu iş çığırından çıkmıştır. Önceleri herkes sevmişti dizileri, daha düzgündüler. Sinema-TVci arkadaşlar daha güzel anlatabilir tabi. Kastettiğim diziler "BİZİMKİLER", "SÜPER BABA", "EKMEK TEKNESİ" gibi. (Buralarda mecburen genelleme yapılacak)  Bunlarda günlük hayata fazlasıyla bulaşılır, dizi akar haa akardı. Sıkılmazdın, çünkü işte seninki gibi hayatlardı anlatılan. Bunlarda fantastik hikayeler yok gibi birşeydi. Tabii buradaki öz; onlar-bunlar, eski-yeni karşılaştırması değil. İyi, güzel ve naif dizilerin pek tabii yapılabileceği ve reyting denen canavarın g.tünü havalarda gezdirebileceği.


Günümüz dizilerini izlerken hep bir sıradan olmayan, pek değişik, kötü, uç, extraordineeeer olay yaratma çabası, kasıntısı hissediyorsunuz. Sanki böyle herkesin ilgisini çekebilecek türden bir olay koymazsa izlenmeyecekmiş gibi. Bu bir sonu alınmaz gidişat. Bana öyle geliyor ki, devam edilirse süreleri 4 saati bulan, karakterlerin başlarına 5 dk.da bir kötü olayın geldiği, acaip tesadüflerin yaşandığı ve nerede Mallama var onların doluştuğu, içinden çıkılmaz masal bocalamaları meydana gelecek.
(Mallama: Hem parası olduğu halde sefil bir hayat yaşayan, tatminsiz, aciz, ezik (Evet en iyisi bu oldu EZİK) olacak şekilde Dallama, hem de; gözünün önündeki gerçeği (tabi senaristlerin o muhteşem zekalarının ürünü garip tesadüf etmemeler sayesinde biraz da) gözüne sokulduğu halde 50 bölümde göremeyen SALAK analamına geliyor)

Geçen gün  sevgili  élla  bir dizide (Melekler Korusun) yapılan büyük bir hakareti yazdı. Ben de şu an gündemde olan ve çok izlenen EZEL ve AŞK-I MEMNU dizilerinden ve etkilerinden bahsedeceğim.


  •   EZEL ile başlayalım. Oyuncuların maaşallahı var. Kurgu da çok iyi diyecem ama Telegol klasiği   "Yok artık Ali Sami" lafını edemeden geçemiyorum. Hayal gücü iyi çalışmış. Yanlız bu kadar da olur mu kardeşim. 3 kanka sırt sırta yaşıyolar. Üçlünün iyi yürekli idol adamı aşk meşk olaylarına giriyor. O da peri masalı gibi. Sonra nooluyor da 2 kanki, 1 hayata bizim esas oğlanla bağlanan hatun, 1 de hatunun kötü babası bir araya gelip hadi şu dünya iyisi adamı iyi bi becerelim diyorlar. Çocuğun ansından emdiği sütü burnundan getiriyorlar, üstüne işledikleri cinayeti ve yaptıkları yıkıp müebbete mahkum ettiriyorlar. Yok artık yok artık yok artık. Tabi olay sadece burada başlıyor. Bizim elemanı içerde mahvediyorlar, sonra Türkiyeye malolmuş Dayımız ortaya çıkıyor ve elemanı değişik bir peri masalına çekiyor, yetiştiriyor falan filan. Çocuk intikam alacak, tabii çok uç olaylar var, yazmakla bitmez. Sıkıldım zaten. Bir de -Face Off- vari bir olay var, o da beni benden aldı. İntikam başlıyor tabi ağırdan ağırdan, yıllara yayılan bir şekilde. Bize batan noktaları sıralayalım şimdi... Toplumu hayal alemine sürüklemek. (Normal şekilde görülebilecek, izlenebilecek, başedilebilecek bir mevzu imiş gibi aktarılması). Kötüyü iyi göstermek.(Misal Ramiz Dayı, adam mafyanın önde gideni, kumarın babası, bir sürü kötülüğü var ama millet ağzını gere gere onun laflarını konuşup, dayı havalarına giriyor.) İntikam almanın normal, nasıl aldığının da önemli olmadığı belirtiliyor. (İntikamı için bir sürü masum ölüyor, gene masum bir hatunun kalbi paramparça ediliyor, kullanılıyor.) Silah, kumar gibi uzak durulması gereken şeylerin de normal ve hatta güzel gösterilmesi.

  • ve AŞK-I MEMNU. YAPRAK DÖKÜMÜ'nün iki ileri versiyonu. Görkem, şatafat, aşk, ihtiras, cinsellik, salaklık, sınıf ayrımı... Yukarıda ezelde saydıklarımızdan burada da bol bol var. Onlara tekrar değinmeden en göze batan mevzusuna gelecek olursak o da aile içinde dehşetenciz pisliklerin dönmesi. Kısaca bir hatunun kocasını defalarca hem de onun yeğeniyle aldatması. Bunun da hayatımızda rahatlıkla olabilecek bir aşk meselesi olduğu gibi işlenmesi çok büyük bir küfürdür.
Aşık oldun mu herşey mübah ooooohhhh, başka bir arzunuz? Nerde yapılmaması gereken şey varsa yükle aşkın sırtına kabul görür, mazur görülür, affedilir, pardooon ortada affedilecek birşey mi var?!!! Hadi bunu yaşını başını almış insanların izlemesi neyse, yeri gelir iyi bile gelir insana, dersler çıkarır. Ama durumumuz öyle mi? Bütün aile geçiyor ekranın karşısına çoluk çocukla beraber, bakalım bu bölümde kim kimi nasıl düdükleyecek. İnsaf edin ey yapımcılar, senaristler, yayıncılar. En önemlisi ey aileler, yapmayın, etmeyin, genç masumlara kıymayın, gelecekte gençlerimizin vatana, millete önce de sana hayrı dokunur mu bunları izlerseler. Yarın aklı karışık bi bebenin güzel bir yengesine kolaylıkla ve kendini yalandan bir aşkla ikna ederek göz koymasıyla karşılaşırsak ne hissedeceğiz, nasıl davranacağız.

14 yorum:

mademoiselle dedi ki...

bırakın dizi falan üzerinde durulmaya değer değil, evet ella nın postunda boku çıkmış bir durum vardı fakat gerisi fos illa izliyorsanız izleyip geçin esas komplo teorileri için bkz: CSI, 24, gibi dizilerde türklere yapılan hakaretlere bakın. yanlış anlama asabi balık sana çemkirmiyorum şimdi asabisin ya ondan diyorum=)

)-( Asabi BalıK )-( dedi ki...

Biz bir diziden etkilenip aptalca şeyler yapmak çağını geçtik de isyanım gençlerin zehirlenmesine :( Yoksa Cnbc-e dizileri kalite olarak zaten bizimkilerle kıyaslanamaz bile Mademoiselle

)-( Asabi BalıK )-( dedi ki...

Ayrıca Asabi ve Asab-ı Balık, bir balığın siniri de hafızası gibidir işte...

mademoiselle dedi ki...

kaliteden bahsetmiyorum ki bahsettiğim şey o cnbc dizileri dediğin dizilerdeki yapılan hakaretler. bu arada ı-i sorunu olduğu için adın asabi olarak çıkıyor ki sen de farketmişsindir sanırım.)

)-( Asabi BalıK )-( dedi ki...

Evet orada hakaretler oldu, oradakilere müdahele edemediğimizi farzedelim, bari biz kendi kendimizi mahvetmeyelim. Toplum ve aile yapımız bozuluyor, eller hakaret etmiş bir anlam ifade eder mi? Komplo teorisinden kastım da belki bunu "dış güçler" bizi bozmak için yapıyorlar düşüncesidir. Bana göre bu acizlik ve tembelliktir, o yüzden komplo teorilerine pek ehemmiyet vermem.

éLLa Çiça dedi ki...

valla aslinda is bizim saf milletimizde bitiyor. dikkat edersen kurtlar vadisinde de polat ve mematilige özenen her genc belinde silah tasiyip mafyaliga özenmisti. bunlarin pokemonlari gercek sanip pencereden ucmaya calisan cocuklardan farki ne? egitim sart diye klasik bir söz söylemek istiyorum :) tamam izlesinler ama bunun birer kurgu oldugunu bilerek izlesinler, bu kadar benimsemesinler istiyoruz.
Bu arada Asabi balik bu gunlerde kendine mukayyet ol, Behlul fanlari seni her an yolabilir :))

bu arada kim turklere hakaret etmis mademosielle ? yabanci kanallari izlemedigim icin gözumden kacmis, adreslerini ver postunu cikariyim :) ( burda gecen post yazi manasinda degil deri manasindadir, adres link manasinda degil bildigin kapi numaralisindan.:D )

)-( Asabi BalıK )-( dedi ki...

* Ella evet halkımızda gariplikler çok, yalvardım gene yalvarıyorum, ailecek izlemeeee! Biz çocukken bir öpüşme sahnesinde bile en kötü kanal değiştirilirdi, hatta "senin dersin ödevin yok mu bakıyım" denir, başka odaya gönderilirdik. İyi ki öyle yapmışlar. Eğitim şart tabi, rol model olarak Ezel'i Behlül'ü, Bihter'i alacak nesillerle yanarım, elimden geleni de yapmaya çalışıyorum naçizane.

Sen sanırım dövüş sporları veya boks biliyosun. Adresi alınca beni de al beraber dalalım. Nasılsa asabiyim, ama önce Behlülcülere dalalım nooolur :)

Not: Sanırım direk -Asabi- daha iyi. Balık uymuyor değil mi?

éLLa Çiça dedi ki...

ah asabi balik beni nelere göturdun ya, hakkaten öyle yaparlardi dimi, ya kanal degistirilirdi, ya da baska odaya gönderilirdik :) babam hala degistirir kanali, ya da degistirmekse de hepimiz basimizi cevirir baska seylerle ilgileniyormusuz gibi yapariz. ama simdikiler öyle mi aile boyu agizlarinin suyunu akita akita bakiyorlar :)

karate falan bilmem ama cok guzel cirmalarim, iyi sac yolarim, bi de okkali bir osmanli tokati atarim :) sirayla dalariz tamam

nickin böyle de iyi, ama yine de sen bilirsin. asabi nickli cok blogger var, balik sifati seni onlardan ayiriyor.

)-( Asabi BalıK )-( dedi ki...

Ben malumun yeniyim burada, doğrudur dediğin, böyle kalsın.

Sen cirmalarim dediğinde ablamlar geldi benim aklıma da. Kollarım az kan içinde kalmamıştır :)

Ben iri sayılırım, ellerim de kocaman, atalarımızın hatrına bir Osmanlı sen bir Osmanlı ben Allah ne verdiyse artık .)

mademoiselle dedi ki...

hemen ilk aklıma gelenleri sıralıyorum ella:

1. The Pacific dizisinde Guadalcanalda çarpışan askerler avustralyaya toparlansınlar diye gönderiliyorlar burada askerler avustralyanın kızlarıyla haşır neşir oluyorlar vs vs büyük skandal bundan sonra başlıyor zaten Başrollerdeki askerlerden bob stella adında bir kızla tanışıyor kız yunanlı kızın evine gidiyor ailesiylede muhabbeti ilerletiyor.Kızın annesine buralara nasıl geldiniz diye soruyor ve annesi İzmirden geldik diyor bob da İzmirin Türkler tarafndan işgal edildiği manasına gelen sözler sarf ediyor.Ardından kızın annesi 1922 de Türklerin izmiri yakıp yıktığını canlarını zor kurtardıklarını mecburen avustralyaya geldiklerini anlatıyor.Yahu azıcık tarih bilgisi bile böyle bir durumun olmadığını bilmeye yeterken HBO nun dizisinde bu minvallede diyaloğların varlığı dışarda bizim tarihimizin yabancıların elinde nasıl eğilip büküldüğü gerçeklerin nasıl çarpıtılarak aktarıldığı konusunda bize gayet güzel fikir veriyor.

2.How i Met Your Mother dizisinin 3.sezon 3.bölümünde bacaklarindaki killardan muzdarip robin kişisinin kendini tasvir etme biçimi:'i look like a turkish lesbian'

3.24 dizisinde Türkler "dinci terörist" olarak tanıtıldı. Dizinin 2 saat süren özel bölümünde, Türk teröristlerin bir bakanı kaçırması konu edildi. Dizinin yayınlanmasından sonra ABD'de yaşayan Türkler, saldırı korkusu yaşamaya başladılar.
Fox TV'de yayınlanan ve özel bölüm olduğu için tam 2 saat süren dizide, "Türk vatandaşı bir teröristin İslam adına ABD halkına yaşattığı korku dolu saatler" konu edildi.

4.Lost dizisinin 4’üncü sezonun 9’uncu bölümünde kendini Tunus’un güneyinde Sahra Çölü’nde bulan Benjamin Linus, atla dolaşan silahlı iki teröriste, Türkçe bildiğini ima ederek "Türkçe biliyor musunuz" diye soruyor. Linus, daha sonra üstünü arayan teröristi etkisiz hale getirip diğerini de silahla öldürüyor. Çok iyi yalan söyleyebilen, istediği insana istediği şeyi konuşarak yaptırabileceğine inanan Benjamin Linus karakterinin Türkçe bildiğinin yansıtıldığı bölümü tartışma başlattı.

5.Supernatural dizisinde (ki ben pek dizi izlemem ama itiraf edeyim favori dizimdir) Türk bayrağı desenli poker pulları masada ateş alıyordu(yanıyor yani) ayrıca dizide cadı rolündeki ingiliz aksanlı oyuncu kıbrıs türkü (hal özsan)oynuyor. supernatural'deki duruma tam hakaret diyemem o yüzden hala izliyorum ama böyle bir durum var yani.

ayrıca bu yıl gösterime giren ve abd'de avatar dan daha fazla seyirci toplayan Dear John filminde John karakteri askerdir ve Irak'a falan gidiyor orda John'un yanındaki diğer bir abd askerinin önüne bir adam atlıyor Türkçe olarak 'yardım edin' diyor diğer asker john'a bu ne diyor, diyor. John'da sanırım Türkçe konuşuyor diyor diğer asker ise 'bu boktan dili bilmiyorum' diyor.

bu örnekleri çoğaltabilirim ama siz okumaktan sıkılırsınız ben çok rastlıyorum böyle zaten çok dikkatli bir sinema izleyicisi olduğumdan izlediğim şeylerdeki en ufak detayları bile kaçırmam. durum bu hanımlar=)

)-( Asabi BalıK )-( dedi ki...

Ya tamam mademoiselle dogru, insani sinir ediyor boyle karalamalar, hakaretler. Her toplumda kötü de vardır iyi de. Biz ancak iyilerimizi yücelttiğimiz ölçüde sakınabiliriz bence bunlardan. Bi de ne kadar üçkağıda yatkın bir toplum olduğumuzu da unutmamak lazım.

éLLa Çiça dedi ki...

milletin derdi biz olmusuz, demek zamaninda iyi koymusuz :)

diyesim geldi birden.

éLLa Çiça dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
)-( Asabi BalıK )-( dedi ki...

Hahahha, dedeler çalışmış da torunların daha çooook çalışması lazım çok

Bu Blogda Ara